Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Θέλεις να μείνεις στο Παρίσι;


Για όσους θέλουν να ζήσουν στο Παρίσι δίνω ενδεικτικά κάποια ενοίκια σε κανονικές συνοικίες (εννοώ όχι στις αριστοκρατικές) για να μπορούν να υπολογίσουν. Όσοι έχετε οικογένεια δύο επιλογές έχετε:
1. Την επιλογή "επτά νομά σ΄ένα δωμά"
2. Την επιλογή "δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο (7 jours/7, 24 heures/24 γαλλιστί)

Το σπίτι που θα νοικιάσετε για τις τιμές που θα δώσω, ειδικά τα μικρά, έχουν να ανακαινιστούν από τότε που χτίστηκαν το 1800. Για τους αθλητικούς τύπους ενημερώνω πως τα παλιά κτίρια (το 80% του Παρισιού) δεν έχουν σκάλες. Παρόλα αυτά νοικιάζονται πάνω από 700 ευρώ. Όταν επίσης λένε μπαλκόνι μη φανταστείτε κάτι σοβαρό. Όταν δείτε φτηνό ενοίκιο, δηλαδή 500-600 ευρώ, κάτι δεν πάει καλά. Το πιο πιθανό δεν υπάρχει τουαλέτα και πρέπει να τη μοιράζεστε με τον υπόλοιπο όροφο.

Λοιπόν
25 μ2 750 ευρώ
48 μ2 1480 ευρώ 2ος όροφος, χωρίς ασανσέρ
30 μ2 900 ευρώ (με ασανσέρ)
16 μ2 530 ευρώ (1 δωμάτιο με κοινό μπάνιο με τον υπόλοιπο όροφο)
67 μ2 2300 ευρώ (αυτό φαίνεται καλό, αλλά 4ος χωρίς ασανσέρ)
90 μ2 2600 ευρώ (αυτό έχει ασανσέρ) κτλ.

(Οι τιμές είναι για επιπλωμένα σπίτια, αλλά η διαφορά με τα μη επιπλωμένα είναι ελάχιστη ως μηδενική ειδικά για τα μικρά διαμερίσματα).



Πηγή: De particulier a particulier

Σημείωση: δεν παίρνουν όλοι 5 και 10 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν και μισθοί σαν τους ελληνικούς.

Όχι για να μη λέμε συνέχεια και τί ωραία που είναι έξω, και τί καλά που ζούνε, και τί μισθούς παίρνουνε.

13 σχόλια:

  1. Είναι χαρακτηριστικές οι τιμές ενοικίου στο Παρίσι. Έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο μέσος μισθός είναι στα 3.000 οι τιμές είναι λογικές. Αν είναι παρακάτω είναι τσουχτερές. Αλλά αν δεν είναι ακριβά τα ενοίκια στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη πού θα είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αταίριαστε, από μία άποψη έχεις δίκιο. Τραβάνε ως πόλεις το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
    Ο μέσος μισθός σύμφωνα με τις Γαλλικές μου πηγές είναι γύρω στα 2000-2500. Υπάρχουν και οι εξωφρενικοί μισθοί των golden boys and girls, τα οποία είναι πολλά, καθώς το Παρίσι συγκεντρώνει πλήθος εταιριών κολοσσών. Υπάρχουν και οι μισθοί των 1300 (κατώτατος μισθός). Ο υπάλληλος του σουπερμάρκετ, γύρω στα 50, απέναντι από το σπίτι μου παίρνει 900 ευρώ και δουλεύει και Κυριακές. Μου είπε όμως πως του δίνει η εταιρία σπίτι για την οικογένεια του. Το πρόβλημα είναι, όπως μου είπε, πως λόγω των χαμηλών εισφορών (για τα 900 ευρώ), είτε θα πάρει πολύ μικρή σύνταξη, είτε καθόλου σύνταξη.
    Του είπα κι εγώ να έρθει στην Ελλάδα όταν πάρει σύνταξη και να πάει να ζήσει σε κανένα χωριό ή σε κανένα νησί να ευχαριστηθεί ζωή. Να παίρνει και τα πορτοκάλια τσάμπα. Όχι 2,90 που κάνουν στο Παρίσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι τόσο το ακριβό ενοίκιο όσο η αθλιότητα των σπιτιών. Για να πω την αλήθεια σπίτια φίλων που είχα επισκεφτεί στο Λονδίνο ήταν πολύ καλύτερα (με εξίσου ακριβά ενοίκια), ήταν ανακαινισμένα, προσεγμένα. Μικρά μεν, αλλά καλά.
    Στο Παρίσι είναι επιεικώς αισχρά. Και τώρα 500 ευρώ για διαμέρισμα με κοινή τουαλέτα στον όροφο, τον 21ο αιώνα; Αυτό θα έπρεπε να απαγορεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. paidia ti lete? zo sta ilisia kai plhrono 580e se 85 tetragonika . mhn tromazete ton kosmo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ αγορι μου ειχες τυχη λαχειο ασε που μου φαινεται οτι λες ψεματα

      Διαγραφή
    2. για παρομοιες περιπτωσεις να μας ενημερωσετε, ψαχνουμε κ εμεις

      Διαγραφή
  6. Ολο χαζομαρες τα σπιτια ειναι πανακριβα ο μισθος ειναι μικρος απο 1300 δηλωμενα και γυρω στα 1500 με πιο λιγα δηλωμενα τα σπιτια αθλια μικρα και δυσκολα βρισκεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή